KODITTOMIEN KOIRIEN YSTÄVÄT RY:N BLOGI
Romania on monelle suomalaiselle ruma sana ja toiset lannistuvat pelkän nimen kuulemisesta, onhan eläinsuojelutilanteen lisäksi myös ihmisten asema Romaniassa tunnetusti synkkä. Kodittomien koirien ystävät ry kuitenkin uskoo, että jonkun on aloitettava muutos myös siellä, missä se vaikuttaa epätodennäköiseltä ja hätä on suuri. Sitä paitsi eläinsuojelu edistää aina myös ihmisten turvallisuutta, hyvinvointia ja terveyttä.
Uudella blogilla pyrimme avartamaan tietämystä yhdistyksen työstä ja toimintaperiaatteista sekä informoimaan lukijoita eläinsuojeluprojektiemme edistymisestä.
Kodittomien koirien ystävien blogia kirjoittaa kutakuinkin vuoroviikoin kaksi yhdistyksen aktiivijäsentä ja romanialaisten koirien omistajaa, toinen Oulusta ja toinen Helsingistä käsin. Myös vierailevat bloggaajat ovat mahdollisia.
MISTÄ ON KYSE?
Kodittomien koirien ystävät ry on suomalainen aatteellinen yhdistys, joka auttaa Romanian kodittomia eläimiä. Maan eläinsuojelutilanne on synkkä, sillä Romaniassa on arviolta kaksi miljoonaa katukoiraa. Tästä seuraa välittömiä haittoja katujen turvallisuuteen, yleiseen hygieniaan ja kansanterveyteen. Myös kulkukissojen lukumäärä on Romaniassa nousussa.
Ongelmana on, että monilla alueilla Romaniassa ei ole vielä minkäänlaista lemmikkikulttuuria, vaan myös ”omistetut” eläimet kulkevat vapaana kaduilla ja lisääntyvät, sairastavat ja altistuvat liikenneonnettomuuksille samoin kuin kulkukoirat. Jos lemmikki ei enää jostakin syystä miellytä omistajaansa, se hylätään kadulle pysyvästi. Siellä uhkana on nälkäkuolema, paleltuminen sekä ihmisten tahallinen julmuus, kuten myrkyttäminen.
Kadulta koiran saattaa poimia kunnallinen rankkuri, joka vie koirat joko lopetettavaksi tai säilytettäväksi kunnalliselle tarhalle. Molemmissa tapauksissa olot ovat alkeelliset ja valtaosa koirista kuolee tarhoilla tappeluihin, sairauksiin, nälkään ja janoon. Koirat pyritään lopettamaan mahdollisimman halvoilla keinoilla, mistä aiheutuu vakavia eettisiä ongelmia ja tarpeetonta kärsimystä eläimille, kun esimerkiksi anestesiaa ei useinkaan käytetä.
Hevoset ja aasit ovat Romanian maaseudulla köyhien maanviljelijöiden työ- ja kuljetusvälineitä. Tavallisesti työpäivät ovat pitkiä ja raskaita, mutta ravinto ja lepo niukkaa tai olematonta. Moni hevonen on työuransa päässä jo 9-10-vuotiaana. Heinän hinnan noustessa Romaniassa on syntynyt ilmiö hylätä myös hevoset ja aasit kaduille. Koska talvisin lämpötila saattaa pudota 30 pakkasasteeseen, eläimillä ei ole mahdollisuuksia selvitä. Tavallista on myös myydä hevonen tai aasi italialaiseen teurastamoon, mutta matka Italiaan on pitkä, eivätkä kaikki selviä sinne saakka hengissä. Hevoset ja aasit joutuvat myös päivittäin liikenneonnettomuuksiin.
Kodittomien koirien ystävien kulmakivi on sterilointi– ja rokotustyö Etelä-Romaniassa, josta vastaa yhdistyksen yhteistyökumppani, italialainen Save the Dogs. Sterilointiohjelmaa tukee kouluissa sekä eläinten omistajien keskuudessa tehtävä valistustyö.
Save the Dogsilla on kaksi koiratarhaa Etelä-Romaniassa, Cernavodan ja Medgidian kaupungeissa. Tarhoilla on joka päivä töissä palkattua henkilökuntaa, eläinlääkäreitä, eläinlääkärin assistentteja, eläintenhoitajia ja koirien kiinniottajia. Tarhalle tuodaan koiria ja kissoja steriloitavaksi ja toivuttuaan ne palautetaan takaisin kadulle. Tällainen CNR-ohjelma (collect-neuter-return) on tutkimusten mukaan tehokkain tapa ratkaista kulkukoiraongelma, koska koira on hyvin reviiritietoinen eläin ja steriloidut koirat estävät uusien, lisääntymiskykyisten koirien saapumisen alueelle.
Pennut, pienikokoiset ja vanhat koirat sekä nälkiintyneet tai vammautuneet koirat saavat jäädä tarhalle, sillä ne eivät selviydy kaduilla pitkään. Mikäli koira osoittautuu terveeksi ja hyväluonteiseksi, sille aletaan etsiä kotia ulkomailta, Italiasta, Hollannista, Sveitsistä, Ruotsista tai Suomesta. Adoptiot ovat siis tukitoimi sterilointityölle ja tapahtuvat erittäin harkitusti.
Kodittomien koirien ystävät ry tuo vuosittain 60-70 koiraa Suomeen. Se on rekisteröitynyt Eviraan koirien maahantuojaksi.
Tämän lisäksi Save the Dogs antaa ilmaista eläinlääkintäapua, ruokaa ja välineitä köyhille eläinten omistajille. Klinikaksi muutettu asuntoauto kiertää viikoittain maaseudulla auttamassa syrjäkylien eläimiä omistajineen.
Save the Dogs tekee lisäksi yhteistyötä brittiläisen The Donkey Sanctuaryn kanssa, minkä ansiosta Cernavodassa ylläpidetään Romanian ensimmäistä aasien pelastuskeskusta. Tällä hetkellä 55 aasia elää tarhalla. Ne on pelastettu kaduilta tai hylätty tarhalle työkyvyttöminä. Save the Dogs on pelastanut myös 16 hevosta, joiden ylläpidosta vastaa suomalaiset hevosten ystävät. Hevosten tarinoihin voi tutustua yhdistyksen kotisivujen kummitoiminta-osiossa.
Yhdistyksen kotisivut löydät osoitteesta http://www.koirienystavat.com