Sankareita ja selviytyjiä # 6: Don Orione -keskus

Don Orione -keskus liittyy KKY:n ja Save the Dogsin toimintaan vain välillisesti, sillä teemme yhteistyötä keskuksen kanssa terapia-aasiprojektissa. Eilen satuimme kuitenkin käymään kyseisessä paikassa, ja se totta vie jäi mieleen niin voimakkaasti, että muidenkin on syytä siitä kuulla.

Keskus perustettiin vuonna 1994, sen takana oli italialainen katolinen seurakunta ja kolme yksittäistä pappia. Toimintaidea on auttaa erittäin huonokuntoisia lapsia ja vanhuksia sekä antaa heille turvallinen ja ihmisarvoinen elämä. Tällä hetkellä keskuksessa asuu 60 vanhusta ja 18 lasta, henkilökuntaa on yli sadan ihmisen verran. Toiminta rahoitetaan täysin italialaisten lahjoitusten turvin.

Osa lapsista ja vanhuksista on löydetty suoraan kadulta ja tuotu Don Orioneen, osa on saapunut sinne omaistensa toiveesta, jos hoito kotona on ollut mahdotonta. Lisäksi keskus tarjoaa omissa kodeissaan asuville autistisille lapsille paljon terapiaa ja opetusta. Don Orione on ainoa paikka Romaniassa, jossa autistiset lapset saavat hoitoa myös ryhmissä, ei ainoastaan yksittäin, millä pyritään luomaan lapselle taidot käydä koulua ja kyetä sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden kanssa.

Uusinta uutta Don Orionessa ovat tietenkin myös vammaisratsuina toimivat aasit sekä lemmikkiterapia, jota tällä hetkellä toteuttavat aasit ja vuohet, yksi pukki ja kaksi kuttua. Yksi autistisista lapsista istuu aina kasvot käännettyinä kohti ikkunastaan näkyvää aasitarhaa, ja jos joku sattuu hänen näkökenttänsä eteen, hän hätääntyy.

Keskuksen henkilökunta kiittikin kaikkia meitä suomalaisia sydämestään siitä, että aasiterapia on saatu käyntiin. Ensi viikolla aasien terveyden tarkastamaan tuleva eläinlääkäri Roxana tuo Don Orionesta steriloitavaksi myös tarhan koiran, joka valitettavasti oli ehtinyt jo saada pennut. Pennut jäävät Cernavodan tarhalle ja kukaties saavat vielä vaikka kodin Suomesta?!

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjoitetut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s