Sankareita ja selviytyjiä # 2 Lili

 

 

Tähän kiistattomaan romanialaiseen sankariin tämän kesän kesäpäiväläiset saivat tutustua elokuussa Suomessa.

Usein ulkopuolisten puhuessa hänestä naisen nimen eteen vilahtavat sanat ’meidän’ ja ’super’, sillä Lili on monen vakkaritarhamatkaajan rakas ystävä ja paiskii pyyteettömästi töitä juuri siellä, mistä pelkkä valokuvan näkeminen saa monen suomalaisen itkemään ja lamaantuneeksi.

Jokainen KKY:n kautta kodin saanut koira tuntee meidän super-Lilimme, koska Lili on se henkilö, joka arvioi koirien käytöksen, valokuvaa koirat kotisivulle ja työskentelee koirien pelkojen ja stressin poistamiseksi tarhalla. Hänen pikkiriikkinen toimistonsa ja päätyönsä Cernavodassa, mutta hän pitää visusti silmällä myös Medgidian tarhan tilannetta. Hän on tarhojen henkilökunnan esimies ja kantaa harteillaan raskasta vastuuta päättää toisinaan koirien elämästä ja kuolemasta, jos kyse on vakavista käytösongelmista.

Kiireidensä keskellä Lili haluaa aina juoda kupin kahvia ulkomaalaisen vieraan kanssa, se on eräänlainen aamutraditio tarhalla. Silloin Lilistä paljastuu myös hänen salainen aseensa kaikkea todistamaansa pahaa vastaan, Lilin kantava ja räiskyvä nauru, hulvaton huumorintaju ja itseironia. Lilin kanssa jutellessa tuleekin pyyhineeksi säännöllisesti kyyneliä vuoroin ilosta ja vuoroin surusta.

Työnsä Lili ottaa hyvin vakavasti. Vaikka hän ymmärtää realiteetit, jokainen koira on Lilin sanojen mukaan hänen lapsensa, jolle hän toivoo mahdollisuutta onnelliseen loppuelämään ja tekee myös ennakkoluulottomasti töitä sen eteen. Tavoitteena hänellä on, että 99 % tarhan koirista saisi oman kodin ulkomailta, mikä on hurja tavoite ottaen huomioon romanialaisten kulkukoirien kaikenkirjavat taustat. Silti Lili ei sokaistu auttamisen palosta, vaan tuottaa usein viiltävää analyysiä niin koirien mahdollisuuksista kuin yhteistyömaiden erilaisista koiramieltymyksistäkin. (Sivumennen sanoen on hienoa, että Suomella on mainetta maana, joka vastaanottaa niitä ”aivan tavallisen tylsän” näköisiä koiriakin. Toivottavasti jatkamme samaa rataa!)

Koulutukseltaan Lili on psykologi ja voisi tehdä tutkintoaan vastaavaa työtä ja elää huomattavasti mukavampaa elämää. Ulkomailla hän voisi myös elättää itseään koirankouluttajana ja olla melkoinen ilmiö. Lili on kuitenkin valinnut ja jaksanut jatkaa uraa Save the Dogsin leivissä. Työn raskaudesta kertoo jotakin se, että ollessaan Dogs Trust -järjestön koulutuksessa Britanniassa Lili heräsi öisin koirien ja kissojen surkeat huudot korvissaan ja oli varma, että jossakin eläin tarvitsee apua. Kolmannen yön jälkeen hän sai luvan kiivetä hotellin katolle tarkistamaan tilanne, mutta sieltä ei löytynyt mitään. Kotonaan Romaniassa Lili hiippailee öisin puutarhaansa jatkuvasti selvittämään, heräsikö hän omaan vai johonkin tosielämän painajaiseen.

Lili tuo myös työnsä kotiin, ja Lilin kodissa elääkin yleensä kahdeksan koiraa ja kaksi kissaa, joista kaksi koiraa ja kissat ovat Lilin pysyvästi. Loput ovat kaikkein haastavimpia tapauksia, jotka Lili ottaa luokseen opettelemaan lemmikin elämää.

Lili on opiskellut TTouch-nimistä eläinkoulutusmenetelmää Sarah Fisherin ohjauksessa, mistä on suurta hyötyä etenkin hyvin arkojen koirien kanssa.

Cernavodan kaupungin kulkukoirien tappaminen oli Lilille valtava henkinen takaisku. Ilman Save the Dogsia Lili olisikin sanojensa mukaan jo lähtenyt koko maasta. Koirien onneksi hän on yhä Save the Dogsilla töissä, ja toivottavasti on vielä pitkään. Lili saattaa nimittäin olla sellainen nainen, jota sota jäisi kaipaamaan.

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjoitetut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s